مقالات

ترمز ABS

ترمز ABS

تعمیر ترمز ABS

یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین نقاط برای کنترل خودرو در مواقع بحرانی، ترمز خودرو است. با پیشرفت تکنولوژی و سیستم‌های فنی خودرو، ترمز ABS به عنوان یک ترمز ضد قفل روی ماشین‌ها نصب شد؛ همچنین قابلیت ترمز کردن خودرو ارتقا یافت.‌ ترمز ای بی اس دارای انواع مختلفی است که در این مطلب سعی داریم شما را با انواع ترمز ABS و همچنین نحوه عملکرد آن آشنا کنیم.

ترمز ABS چیست؟

در چند دهه قبل، رانندگان به هنگام ترمز کردن چندین بار پدال ترمز را پشت سرهم فشار می‌دادند تا از قفل شدن چرخ‌ها در شرایط‌های بحرانی جلوگیری کنند. اما امروزه این کار به صورت کاملا حرفه‌ای از طریق سیستم ضد قفل انجام می‌شود. ترمز ضد قفل یا ABS یک نوع سیستم ایمنی برای ترمز در خودروها به حساب می‌آید که مانع از قفل شدن چرخ‌ها به هنگام ترمزگیری می‌شود؛ همچنین از لیز خوردن خودرو به هنگام ترمزگیری نیز جلوگیری می‌کند. به عبارتی دیگر این سیستم به راننده اتومبیل این امکان را می‌دهد تا به هنگام ترمز کردن، کنترل خودرو را از دست ندهد.

اجزای به کار رفته در سیستم ترمز ABS کدامند؟

ترمز ABS یک نوع سیستم کمکی محسوب می‌شود که در کنار ترمز اصلی خودرو قرار دارد. این سیستم دارای اجزای منحصر به فردی است که در زیر به هر یک از آن‌ها اشاره خواهیم کرد:
سنسور سرعت
ترمز ضد قفل زمانی فعالیت خود را آغاز می‌کند که احتمال قفل شدن چرخ‌های خودرو وجود داشته باشد. این سیستم اطلاعات را از طریق حسگرهای سرعت به دست می‌آورد. حسگر‌ها سرعت چرخ‌ها را در حین حرکت مورد بررسی قرار می‌دهند و زمانی که سرعت کاهش یابد، اطلاعات لازم را به سیستم ارسال می‌کنند. شایان ذکر است که سنسور سرعت معمولا در دیفرانسیل یا در چرخ‌ها نصب می‌گردد.

اکولوماتورها

کولوماتور وظیفه ذخیره‌سازی روغن (سیال) که تحت فشار ترمز قرار می‌گیرد را دارد؛ همچنین به کنترل فشار آن کمک می‌کند. در خودروهایی که جلو و عقب آن‌ها سیستم ترمز جداگانه وجود دارد، مخزن ذخیره روغن آن‌ها نیز جدا است. این روغن بعد از اتمام کار ترمز ای بی اس، توسط پمپ‌‌ها به سیلندر اصلی برگشت داده می‌شود.

پمپ

پمپ موجود در سیستم ترمز ABS نیرویی که توسط سوپاپ‌ها کم شده است را مجددا به سیستم انتقال می‌دهد؛ همچنین مقدار روغنی که خارج می‌شود را تنظیم می‌کند.
تقسیم دینامیکی عقب
در مواقعی که ترمزگیری شدیدی توسط راننده رخ می‌دهد، وزن خودرو به سمت جلو سنگینی می‌کند و چرخ‌های عقب قدرت ترمزگیری کمتری دارند و احتمال این که خودرو از جاده منحرف شود، زیاد است؛ به همین علت تقسیم دینامیکی عقب، در زمان ترمزگیری‌های بسیار شدید، از سوپاپ‌های خروجی و ورودی ای بس اس کمک می‌گیرد و فشار ترمزگیری چرخ‌های جلو و عقب را با هم یکسان می‌کند.
از دیگر اجزای سیستم ترمز ABS می‌توان به سوپاپو کنترل‌‌کننده‌ اشاره نمود که هر کدام وظیفه خاصی در عملکرد سیستم دارند. سوپاپ خود دارای سه حالت نگهداری و فشار، اعمال فشار و رهاسازی فشار است.

نحوه عملکرد ترمز ضد قفل ( ABS)

زمانی که ترمزگیری شدید توسط راننده رخ می‌دهد، چرخ‌های خودرو به مدت یک ثانیه قفل می‌شوند که باعث کشیده شدن خودرو روی جاده می‌شود و خودرو کمی دیرتر متوقف خواهد شد. ترمز ABS، ترمزگیری تناوبی را با سرعت بالاتری انجام داده و مانع از قفل شدن چرخ‌ها می‌شود. به عبارتی دیگر زمانی که راننده پدال ترمز را فشار می‌دهد، سوپاپ فعال شده و هوایی که در پشت دیافراگم است توسط موتور مکیده می‌شود. این کار باعث تقویت نیروی وارده از پای راننده شده و این سیستم روغن را در مسیر لوله‌های ترمز به کرات هدایت می‌کند تا شتاب چرخ‌ها کمتر شود و خودرو متوقف گردد.

انواع ترمز ABS

عوامل مختلفی چون واحد کنترل، سرعت پردازش، حساسیت حسگرها و… در کیفیت عملکرد سیستم ترمز اس بی اس تاثیر زیادی دارند که در برخی از انواع ABS تعداد سوپاپ‌ها و سنسور‌ها با هم متفاوت است. در این قسمت به انواع ترمز ABS اشاره خواهد شد:
تک کاناله
این نوع ترمز ABS بیشتر در ماشین‌های سنگین نصب می‌گردد و دارای یک سنسور، کانال و سوپاپ است که در اکسل عقب قرار دارد و از طریق آن‌ها سرعت چرخ‌های ماشین تنظیم می‌گردد. عملکرد این سیستم این گونه است که در ترمزگیری‌های شدید، وزن ماشین به سمت جلو بیشر می‌شود و احتمال قفل شدن چرخ‌های عقب وجود دارد که با وجود یک سنسور و سوپاپ، قفل شدن یکی از چرخ‌های عقب ممکن خواهد بود.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *